Kiemelt hírek

Kínai áruforgalmi elosztóközpont lehet Magyarország

Kínai áruforgalmi elosztóközpont lehet Magyarország

A kínai áruforgalom elosztóbázisává válhat Magyarország a kelet-közép-európai térségben köszönhetően az elmúlt évek geopolitikai változásainak, valamint több logisztikai szolgáltatónak.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének közlése szerint három tagvállalatuk - az Ekol Logistic Kft., a Ghibli Szállítmányozási Kft. és a Rail Cargo Hungaria Zrt. - szervezésének köszönhetően az elmúlt hónapokban 40 vonat és mintegy 1400 konténer érkezett Kínából, ezzel elindult a távol-keleti országból vasúton érkező konténerek magyarországi átrakása és továbbítása az európai piacok felé. 

 

Az MLSZKSZ szerint Magyarország válhat a kínai áruforgalom elosztóbázisává a kelet-közép-európai térségben

Az MLSZKSZ szerint Magyarország válhat a kínai áruforgalom elosztóbázisává a kelet-közép-európai térségben

 

A csepeli kombiterminálba Fehéroroszországon, Lengyelországon, Ukrajnán, valamint a pireuszi kikötőn keresztül érkeznek az áruk. Az MLSZKSZ szerint a logisztikai szolgáltató szerep felértékelődése részben az Oroszország elleni embargónak, migrációs válságnak, gazdasági és termelési súlypontok átrendeződésnek  és az ország kedvező földrajzi fekvésének köszönhető, emellett a kormányzati támogatás és a vámhatóság rugalmas forgalomkezelése is segítette.

 

Magyarország válhat a kínai áruforgalom elosztóbázisává a kelet-közép-európai térségben

Magyarország válhat a kínai áruforgalom elosztóbázisává a kelet-közép-európai térségben

 

Hangsúlyozták, hogy a NAV új technológiájával a konténerek okmányai hatékonyan ellenőrizhetőek, így azok a vámkezelést követően gyorsan mehetnek tovább a célországok felé. A logisztikai versenyképesség javulása miatt az MLSZKSZ elnöke a kínai vasúti konténerforgalom jelentős növekedésére számít, ezért a gyorsabb ellenőrzést biztosító röntgenkapus ellenőrzés bevezetését, valamint a szabad kapacitással rendelkező vidéki terminálok igénybe vételét javasolja.

/T.D.