Kiemelt hírek

Koronavírus tesztelő robotot fejlesztettek a kínaiak

Koronavírus tesztelő robotot fejlesztettek a kínaiak

A robot úgy néz ki, mint egy automata, és 45 perc alatt képes PCR-vizsgálati eredményeket produkálni.

Egy kínai cég azt állítja, hogy olyan robotot fejlesztett ki, amely soha nem látott gyorsasággal és hatékonysággal képes a Covid-19 tesztelésére. A mérnökök szerint a robotok enyhíthetik a rutinszerű Covid-19 szűréssel túlterhelt egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomást.


Gyorsan megvannak az eredmények

A kínai BioTeke cég által kifejlesztett robot akár 80 személy mintáját is képes feldolgozni 45 perc alatt – sokkal gyorsabban, mint a hagyományos módszerek. Egyszerre akár 320 ember mintáját is képes feldolgozni.

Vannak más Covid-19 tesztrobotok is a piacon, de a legtöbbjük a mintavételi folyamatra összpontosítanak. A robotok a helyszíni személyzetet helyettesítik a szájüregi tamponminták gyűjtésében. A mintákat ezután laboratóriumba küldik elemzésre, ami általában több mint 12 órát vesz igénybe, amíg a felhasználók megkapják az eredményeket.

A robot különböző modulokat tartalmaz a mintavételhez, extrakcióhoz, tisztításhoz, erősítéshez, detektáláshoz és az eredmények elemzéséhez, amelyek mindegyike úgy kapcsolódik egymáshoz, mint egy automata sorai.

BG
Forrás: South Of China
A képek illusztrációk