Kiemelt hírek

Li Keqiang KKE vezetőkkel tárgyalt

Li Keqiang KKE vezetőkkel tárgyalt

Kína és a kke országok november 5-én, szombaton ígéretet tettek együttműködésük további erősítésére. 

Az ígéretet Li Keqiang kínai miniszterelnök tette, aki külön-külön találkozott a kke országokkal és Fehéroroszországgal, aki a megfigyelője volt az 5. Kína-KKE csúcstalákozónak.

Li Keqiang a horvát elnökkel való találkozója során kifejezte azon törekvését, hogy erősítse a turizmust Kína és a kke régió között, kiemelve Horvátország és Kína erős turisztikai kötelékeit.

Az észt elnökkel, Taavi Roivas-a való megbeszélése során az e-kereskedelem fontosságát hangsúlyozta, melynek értelmében Észtország és Kína szorosabbá teszi kétodalú együttműködésüket a szállítás és a logisztika területén.

 

Orbán, Viktor, Li Keqiang, Selyemút gazdasági övezet

Li Keqiang Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott

 

Bulgáriával a mezőgazdasági termékek feldolgozásáról tárgyalt Li Keqiang, Lengyelországgal arról tárgyaltak, hogy a két ország gazdasága kiegészíti egymást, Kína hajlandó részt venni kikötők és ipari parkok lengyelországi építésében, továbbá szeretné javítani az együttműködést a technoógia és az oktatás területén.

Li Keqiang Orbán Viktor miniszterenökkel találkozva elmondta, Kína hajlandó együttműködni a magyar-szerb vasútvonal megépítésével kapcsolatban, hogy realizálják a közös érdekeket és a win-win együttműködést. Kína számít Magyarországra, hogy Eu-tagállamként aktív szerepet játsszon Kína WTO-hoz való csatlakozásának támogatásában. Orbán Viktor elmondta, Magyarország Kína megbízható partnere, aki elkötelezi magát az Eu-Kína kapcsolatok támogatásában.

Li Keqiang az első kínai vezető, aki Litvána 1991-es Szovjetuniótól való elszakadása óta hivatalos látogatást tett Litvániában.

 

Xinhua/MCOnet