Kiemelt hírek

Magyarország kiemelten érdekelt a kínai kapcsolatok bővítésében

Magyarország kiemelten érdekelt a kínai kapcsolatok bővítésében

 Varga Mihály a Kína-KKE Befektetési Alap által szervezett kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta, hogy Kína és a Közép-Kelet-Európai régió országainak együttműködése, a gazdasági kapcsolatok kiterjesztése minden résztvevő számára egyértelmű előnyökkel jár.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy Magyarország messzemenően érdekelt a nemzetközi együttműködés bővítésében, különösen a kínai kapcsolatok terén. Mivel Magyarország nyitott gazdaság, a növekedésben fontos szerepet játszik a külkereskedelem. Fő külkereskedelmi partnerünk természetesen az Európai Unió, ugyanakkor a keleti nyitás politikájának köszönhetően a magyar exportban már a keleti országok képviselik a legnagyobb arányt.

 

Magyarország kiemelten érdekelt a kínai kapcsolatok bővítésében

A magyar exportban már a keleti országok képviselik a legnagyobb arányt

 

A Kína és Magyarország közötti külkereskedelmi forgalom is dinamikusan növekszik, 2016-ban meghaladta a 7,1 milliárd dollárt, ami 8,2%-os növekedést jelent a 2015. évhez képest – hangsúlyozta Varga Mihály a konferencián, amelyen részt vett Jiang Jianqing a SINO-CEEF Fund elnöke, valamint Gordon Brown volt brit miniszterelnök, a szervezet főtanácsadója is. A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy fokozatosan erősödnek a kínai-magyar pénzügyi kapcsolatok. Varga Mihály követendő példaként említette a Bank of China, a Kínai Eximbank és a Kínai Fejlesztési Bank jelenlétét a régióban és Magyarországon.

 

NGM/T.D.