Kiemelt hírek

Már online a világ legnagyobb kínai napelem-farmja, akkora, mint New York

Már online a világ legnagyobb kínai napelem-farmja, akkora, mint New York

Kínában van a világ legnagyobb napelemes farmja, amely ráadásul már online is látható. Egy New York-i méretű területet fed le és komoly előrelépést jelent a megújuló energia területén.

A keleti ország a közelmúltban mutatta be a világ legnagyobb napenergia-farmját Hszincsiangban, ami átütő erejű előrelépést jelent a megújuló energia területén.

A New Yorkhoz hasonló méretű területet lefedő, új napelem-komplexum évente mintegy 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termel majd, ami egy Luxemburg vagy Pápua Új-Guinea méretű ország villamosenergia-igényének kielégítésére is elegendő – tudatta az esgnews.com.

„A projekt komoly előrelépést jelent a megújuló energia iránti elkötelezettségünk terén - mondta a kínai kormány szóvivője. – Emellett hangsúlyozza elkötelezettségünket, hogy 2060-ra elérjük a szén-dioxid-semlegességet.”

A kínai hálózatra 2024. június 3-án csatlakoztatott napelemes farm fejlett technológiával rendelkezik, célja a hatékonyság maximalizálása és a környezeti hatás minimalizálása.

Már online a világ legnagyobb kínai napelem-farmja, akkora, mint New York

Már online a világ legnagyobb kínai napelem-farmja, akkora, mint New York

Hszincsiang északnyugati régiójában hozták létre. Vagyis, Kína stratégiai hangsúlyt fektet arra, hogy hatalmas sivatagi területeit hasznosítsa fenntartható energiatermelésre.

A hatalmas napenergia-farm Kína szélesebb körű stratégiájának része, melynek célja, hogy csökkentse az ország függését a fosszilis tüzelőanyagoktól és mérsékelje a szén-dioxid-kibocsátást.

Kína nagymértékben fektet be a megújuló energia infrastruktúrájába, hogy elérje környezetvédelmi céljait.

„A projekt mértéke példátlan - kommentálta egy energetikai elemző. - Új mércét állít fel a megújuló energia projektek számára, világszerte.”

Korábban a két legnagyobb működő napelemes létesítmény egyébként szintén Nyugat-Kínában volt.

A legnagyobbnak a Longyuan Power Group Ningxia Tenggeli sivatagi napelemprojektje, valamint a kínai Lüfa Qinghai New Energy Golmud Wutumeiren napelem komplexuma számított - mindkettő 3 GW kapacitású.

Ez az új 5GW-os projekt azonban jelentősen felülmúlja őket - kiemelve Kína gyors fejlődését a napenergia-kapacitás terén.

„Célunk a világ élére állni a megújuló energia fejlesztésében – jegyezte meg a szóvivő. - Ez a napelemfarm bizonyítja képességeinket és a fenntartható jövőre vonatkozó elképzelésünket.”

A projekt befejezése várhatóan fellendíti a helyi gazdaságot és munkalehetőségeket biztosít a régióban. Nem beszélve arról, hogy a globális megújulóenergia-piacon is vezető pozícióba helyezi Kínát, melynek ambiciózus projektjei döntő szerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben.

Napenergia-kapacitásának növelésével Kína követendő példát mutat más nemzetek számára is -, bizonyítva, hogy a nagyszabású megújulóenergia-projektek nemcsak megvalósíthatók, hanem elengedhetetlenek is a fenntartható jövő szempontjából - írta meg az esgnews.com.

B.A.