Kiemelt hírek

Minden tekintetben megerősödött a magyar-kínai együttműködés

Minden tekintetben megerősödött a magyar-kínai együttműködés

Orbán Viktor miniszterelnök Li Ko-csiang kínai kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalása után kijelentette: az eddig kialakított kínai-magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott: minden európai ország szeretne részt venni Kína hatalmas fejlődésében. "Magyarország startpozíciói jók, a közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek" - hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Közép-Európa országai közül Magyarország szállítja a legtöbb árut Kínába, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás. Kifejtette, hogy Kína gazdasága a következő években 6-7 százalékkal fog bővülni, így óriási importra lesz szüksége és jelentős teremlési kapacitásai jönnek létre, tehát a kínai vállalatok a világ számos helyén valósítanak majd meg beruházásokat.

 

Orbán Viktor miniszterelnök Li Ko-csiang kínai kormányfővel tárgyalt

"A közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek"

 

A mostani magyar-kínai megállapodások közül megemlítette, hogy Magyarország kukoricát és mézet szállíthat az ázsiai országba. Emellett a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba; a BorsodChem 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott, "ez jó hír Kazincbarcikának"; és megnyílt egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége a Komáromban lévő kínai elektromosbusz-gyár esetében - sorolta, kiemelve egy sárvári és egy szegedi érintettségű magánmegállapodást is: egy nagy termálprojektet, illetve egy 40 millió dolláros textiláru-értékesítést. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök Li Ko-csiang kínai kormányfővel tárgyalt

A két kormányfő egyetértett abban, hogy a térségben óriási fejlődési potenciál van

 

A kétoldalú tárgyalásokat értékelve elmondta, hogy sikerült a közös projektek megvalósításának döntő pontjain átsegíteni, és megindították a árgyalásokat a következő évek magyar-kínai együttműködéséről is. "Egyetértettünk a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével, hogy ebben a térségben óriási fejlődési potenciál van, itt olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani, amelyek egy 4 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek" - mondta.

 

MTI/T.D.