Kiemelt hírek

Nő a kereslet a kínai elektromos autók iránt

Nő a kereslet a kínai elektromos autók iránt

Az elmúlt félévben végre nőttek a kínai autópiac eladási mutatói. Az elektromos autók iránti kereslet a tavalyihoz képest a duplájára nőtt.

A kínai újenergia járművek iránti kereslet megduplázódott, idén 169 ezer ilyen járművet vásároltak a távol-keleti országtól. A kínai autópiac előrejelzései szerint az elektromos autók eladása a következő évben 35%-kal még nőhet.

 

Alapvetően beindult az autópiac az országban, az autók eladása a tavalyihoz képest 7,8%-kal nőtt. Teherautókból 39%-kal többet adtak el, mint egy évvel korábban, de prémium kategóriában is nő az eladott autók száma. Az elektromos autók támogatottsága, jó minősége és kedvező árfekvése miatt egyre több vásárló látóterébe kerülnek, és még az is lehet, hogy nagyobb lesz rájuk a kereslet, mint a benzines vagy dízeles társaikra.

 

A kínai autópiac szerint a Tesla rekordokat döntöget, a kínai gyárából 21 604 elektromos autó gördült ki eladva táblával az idén. Olcsóbb árkategóriában a SAIC-GM Wuling Automobile és a BYD eladásai is szárnyalnak, sőt, még meg is előzik Elon Musk cégét.

 

Elektromos autó töltése

 

Az elektromos autók iránti kereslet növekedése hazánkban is kulcsfontosságú, a kormány környezetvédelmi akciótervével ugyanis hazánk 90 százalékos karbonsemlegességét tűzte ki célul 2030-ig. Az állam minden olyan intézkedést támogat, amely e cél elérését szolgálja, többek közt a tömegközlekedési eszközök elektromosra cserélését vagy különböző kerékpárkölcsönzési- és népszerűsítési terveket. Ezenfelül saját egészségünk és környezetünk védelme is fontos kell legyen. 

 

Ma már könnyen megoldható az egyébként súlyosan mérgező akkumulátorsavval töltött akksik elhelyezése is. A bontott akkumulátor eredeti funcióban nem használható, de napelemek mellé telepítve igen. Ezt követően a hasznos anyagokat kinyerik belőle, a veszélyes hulladékot pedig elkülönítve tárolják, csökkentve így a termék ökológiai lábnyomát.

 

M. A. 

Forrás: portfolio.hu