Kiemelt hírek

Pénzügyi elemzők szerint 2029-re Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága

Pénzügyi elemzők szerint 2029-re Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) gazdasági-üzleti elemzőcég minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát, szakértőik szerint Kína 2029-ig a második helyre utasítja az Egyesült Államokat.

Az elemzők szerint Kína még úgy is első lehet, hogy lassulni fog a gazdasági növekedésük, illetves a következő amerikai elnök, Donald Trump által kilátásba helyezett jelentős költségvetési ösztönzés sem lesz elegendő az Egyesült Államoknak. Trump első gazdaságélénkítő hatásai legkorábban 2018-ban vagy 2019-ben jelentkezhetnek, ám ha a magánszektorbeli finanszírozást is be kell vonni a programba, akkor a növekedésösztönző hatás még későbbre tolódhat.

 

Pénzügyi elemzők szerint 2029-re Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága

A CEBR elemzői szerint Kína GDP értéke 2030-ban 35 294 milliárd dollár lesz

 

A jelenlegi számításaik szerint Kína 2030-ra már jelentős előnnyel vezeti majd a világ legnagyobb gazdaságainak listáját, várható GDP értéke aban az évben 35 294 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 505 milliárd dollár lesz. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felidézte, hogy Trump 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba a kínai importra, amire biztosan lesznek kínai ellenlépések, amikrontanák az amerikai exportkilátásokat.

 

/T.D.