Kiemelt hírek

Szijjártó Péter a jelenlegi és a további gazdasági együttműködésekről tárgyalt

Szijjártó Péter a jelenlegi és a további gazdasági együttműködésekről tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban találkozott a kínai külügyminiszter-helyettessel, majd a mongol külügyminiszterrel, mely találkozó keretében a jelenlegi és a további gazdasági együttműködésekről tárgyaltak.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására vonatkozó tárgyalások újabb szakaszba léptek, jelenleg a pénzügyi feltételek vannak napirenden. Idén hatszorosára nőtt a magyar élelmiszeripari export Kína felé, értéke augusztus végére megközelítette a 30 millió dollárt, így a további növekedés generálása érdekében újabb termékek exportengedélyezési eljárásai indultak meg.

 

Szijjártó Péter, Vang Csao kínai külügyminiszter-helyettes

Szijjártó Péter és Vang Csao kínai külügyminiszter-helyettes 

 

Szijjártó Péter és Vang Csao kínai külügyminiszter-helyettes is rendkívül pozitívan értékelte, hogy fél évvel a Peking-Budapest közvetlen légi járat beindítása után közel másfélszeresére nőtt a Magyarországra látogató kínai turisták száma.

 

Szijjártó Péter, Lundeg Purevsuren mongol külügyminiszter

Szijjártó Péter és Lundeg Purevsuren mongol külügyminiszter

 

A külgazdasági és külügyminiszter Lundeg Purevsuren mongol külügyminiszterrel is találkozott Luxemburgban. A felek között folyt megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország támogatja a Mongólia és az Európai Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen a közelmúltban több magyar vállalat is megbízásokat nyert el a mongol piacon. Az utóbbi sikeres együttműködésekre kiváló példa, hogy a vízgazdálkodás, az építőipar és a mezőgazdaság területén a magyar technológiák nagyon keresettek, valamint magyar cég vesz részt a mongol elektronikus útlevelek gyártásában is.

 

MTI/MCOnet