Kiemelt hírek

Tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés

Tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés

Varga Mihály pénzügyminiszter miután egyeztetett Ku Su-val, a Kínai Kereskedelmi és Iparfejlesztési Bank (ICBC) vezérigazgatójával közölte: tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárgyaláson szóba került, hogy az ICBC a magyar-kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az Egy övezet egy út kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében vizsgálja képviselet nyitásának lehetőségét Magyarországon. A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét. Az 1984-ben alapított kínai pénzintézet - amely mintegy négyezer milliárd amerikai dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankja - 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen - közölte a minisztérium.

 

Tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés

Az ICBC vizsgálja a képviselet nyitásának lehetőségét Magyarországon

 

Varga Mihály elmondta, a magyar gazdaság teljesítménye 30 százalékkal emelkedett 2010 óta, ez mintegy kétszerese az uniós átlagnak. A vonzó gazdasági és üzleti környezetnek köszönhetően az országba irányuló közvetlen külföldi tőkebeáramlás az elmúlt öt évben több mint 74 milliárd eurót tett ki. A miniszter kiemelte, a legfrissebb adatok szerint Kína a negyedik legnagyobb Európán kívüli befektető Magyarországon. Hozzátette, hogy a pénzügyi együttműködés a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe. Ezen belül példaként említette a Bank of Chinaval folytatott együttműködést, Magyarország eredményes bekapcsolódását a pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank tevékenységébe, az OTP Bank képviseleti irodájának megnyitását a kínai fővárosban, a Budapest-Belgrád vasútvonallal összefüggő, befejezés előtt álló hiteltárgyalásokat, illetve a különböző pénzügyi alapokban való aktív magyar részvételt is.