Kiemelt hírek

Új, többpólusú gazdasági világrend van kialakulóban

Új, többpólusú gazdasági világrend van kialakulóban

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten megrendezett jegybankelnöki találkozón Eurázsia építéséről beszélt: a közép-kelet-európai és balkáni országok, valamint Kína gazdasági közeledése új gazdasági világrendet eredményez.

A kormányfő szerint az új erőközpontok között Kína áll az első helyen, ugyanakkor a kelet-közép-európai régió országai is felemelkedő erőközpontok, melyek a következő 5-10 évben Európa gazdasági motorját adják. A két felemelkedő központ gazdasági kapcsolatainak erősítését hangsúlyozva rámutatott: Kínához ideológiamentesen kell közelíteni, "el kell fogadni, hogy különbözőek vagyunk", különbözően irányítjuk országainkat. Orbán Viktor méltatta a Magyarország és Kína között fennálló 70 éves diplomáciai kapcsolatot. Emellett az új korszak sikertörténetének nevezte a térség és Kína gazdasági kapcsolatát.

 

A közép-kelet-európai és balkáni országok, valamint Kína gazdasági közeledése új gazdasági világrendet eredményez

 

A tizenhat régiós ország és Kína első ízben megrendezett jegybanki konferenciájával kapcsolatban kijelentette: már nem elég befektetési és kereskedelmi téren keresni az együttműködést, azt a pénzügyek terén is meg kell tenni. A kormányfő Kínát "állócsillagnak" nevezte, amely hosszú ideig lesz a világgazdaság meghatározó szereplője. Fel kell készülni arra, hogy a világkereskedelemben a dollár elveszítheti egyeduralmát - hangoztatta, de beszámolt arról is, hogy Magyarország a jövőben is tervezi, hogy jüanban bocsásson ki államkötvényeket.

 

Új, többpólusú gazdasági világrend van kialakulóban

Tizenhat régiós ország és Kína első ízben rendezett jegybanki konferenciát

 

Orbán Viktor a jegybankok szerepének változásáról is beszélt az új világrendben, döntő jelentőségűnek ítélve a nemzeti bankok és a kormányok együttműködését. Azon véleményének is hangot adott, hogy a jegybankok erőteljesebben is bekapcsolódhatnának a gazdaság és a kereskedelem fejlesztésébe. 

 

Új, többpólusú gazdasági világrend van kialakulóban

A jegybankok nagyobb szerepet tudnak vállalni a vállalkozások fejlesztésében és az oktatásban

 

A jegybank és a kormány együttműködésének lehetőségéről szólva zárta szavait. Ha Eurázsiát komolyan meg "akarjuk építeni", ahhoz szerinte világméretű hálózatba kell kötni Közép-Európát, a Balkánt és Kínát, amely jelentős infrastrukturális fejlesztéseket, így tőkét igényel. A jegybankoknak szerinte nagyobb szerepet kell vállalniuk ezen tőke előteremtésében, de olyan programokhoz is segítséget kell nyújtaniuk, amely a vállalkozásokat fejleszti, de szerinte a jegybank az oktatásban is nagyobb szerepet vállalhat.