Kiemelt hírek

Varga Mihály a Huaweinél és a BYD-nél tett látogatást Sencsenben

Varga Mihály a Huaweinél és a BYD-nél tett látogatást Sencsenben

A nemzetgazdasági miniszter a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél tett látogatást, ahol hangsúlyozta, hogy Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni.

Varga Mihály rámutatott: "újabb és újabb beruházások egyengetik a kínai tőkebefektetések dinamikus fejlődésének útját Magyarországon". Hozzátette: "a magyar iparfejlesztési tervekkel összhangban a kormány támogatja, hogy egyre inkább a magasabb kutatásfejlesztési és innovációs tartalommal rendelkező befektetések és tevékenységek jelenjenek meg hazánkban". Emellett nyugtázta, hogy számos kínai vállalat működne együtt magyar partnerekkel az e-mobilitás, az intelligens közlekedési rendszerek, az autonóm vezetésű járművek, az okos városok fejlesztésében.

 

zalaegerszegi tesztpálya

A zalaegerszegi tesztpálya technikai hátterének kiépítésében is részt vesz a Huawei

 

Mindkét cég hosszú távra tervez Magyarországon: a Huawei részt kíván venni a zalaegerszegi tesztpálya technikai hátterének kiépítésében, míg a BYD Komáromban építi fel első európai eletromos-buszgyárát. Varga Mihály felhívta a két vállalat figyelmét a magyar kormány beszállítói hálózatot támogató programjára is:  a bővülő befektetések nemcsak a foglalkoztatottak számát, hanem, a magyar vállalkozásokat és a kutatásfejlesztési kapacitásokat is erősítheti.

 

Build Your Dreams

A Build Your Dreams első európai eletromos-buszgyárát Komáromban építi fel

 

A Huawei Technologies Magyarország második legnagyobb kínai befektetője: Csang Csunhsziang és Pang Csimin, a vállalat két elnökhelyettese hansúlyozta, hogy a 2009-ben indított magyarországi gyártás a cég Kínán kívüli legnagyobb termelési központjává vált, amelyet a stabil üzleti környezet tett lehetővé. Cseng Vejfeng, a magyar leányvállalat igazgatója bemutatta Varga Mihálynak a vállalat legújabb fejlesztéseit, amely Magyarország digitalizációs fejlődését szolgálja majd.

 

Huawei Technologies

A Huawei Technologies Magyarország második legnagyobb kínai befektetője

 

A Huawei vezetői a miniszternél érdeklődtek olyan magyarországi beruházások iránt, mint amilyen a zalaegerszegi önvezető autós tesztpálya infokommunikációja és Magyarország hosszútávú digitalizációs tervei. Válaszában Varga Mihály elmondta, a versenyképesség javítása érdekében január végén induló, GINOP-program segíti a hazai kkv-k digitális felzárkóztatását is, és számítanak a Huawei tapasztalataira.

 

okos város

Varga Mihály a Huawei kiállítóközpontjában okos város bemutatót is megtekintett

 

Varga Mihály a Huawei kiállítóközpontjában okos város bemutatót is megtekintett, ahol a közlekedést, biztonságot monitorozó és automatikusan riasztó rendszereket, okos buszmegállókat állítottak ki, illetve látogatást tett a Huawei 5G-s mobilkommunikációs hálózatot fejlesztő, "2012 Lab" kutatási központjában. Az 1987-ben alapított, a világ vezető telekommunikációs cégei közé sorolható Huawei Biatorbágyon üzemelteti európai logisztikai központját, a BYD - Kína egyik legnagyobb vállalata - az akkumulátor-technológiára specializálódott, több high-tech-szektorban vezető szerepet játszik.

 

/T.D.