Kiemelt hírek

Mesterséges intelligencia segít Kínának hadihajók tervezésében

Mesterséges intelligencia segít Kínának hadihajók tervezésében

Kína mesterséges intelligencia segítségével tervezne hadihajókat. Kiderült, hogy egy nap alatt képes arra a munkára, ami a mérnököknek csaknem 1 évébe került.

Megdöbbentő gyorsasággal és precizitással tervezi meg a mesterséges intelligencia egy hadihajó teljes elektromos rendszerét – állítja a kínai kutatócsoport, melyet a kínai hadsereg finanszíroz.

Mint azt a South China Morning Post megírta: kiderült, hogy az algoritmus nagyjából 1 nap alatt elvégezte a munkát, amelyet a mérnököknek közel 1 év alatt sikerült.

A Kínai Hajótervezési és Kutatási Központ arra is rámutatott, hogy mivel a mai, korszerű hadihajók mérete és komplexitása is jelentős, a tervezési folyamatban előfordulnak hibák, ezek kijavítása pedig nem kevés idő.

Mesterséges intelligencia segít Kínának hadihajók tervezésében (képünk illusztráció)

Mesterséges intelligencia segít Kínának hadihajók tervezésében (képünk illusztráció)

A kutatócsoport mesterséges intelligenciát vetett be, megbízták több mint 400 feladattal, s a program 100 százalékos pontossággal oldotta meg azokat.

Mivel a tervezésben akad a legtöbb bökkenő, s nem az építési kapacitás területén, a mesterséges intelligencia segítségvel a folyamatot jóval hatékonyabbá tehetik – fogalmazott Luo Wei, a Kínai Hajótervezési és Kutatási Központ vezető mérnöke.

Az MI-nek is van még fejlődnivalója, a fejlesztők szerint azonban arra már most is tökéletes, hogy a hadihajók tervezési sebességét megnövelje – írta a South China Morning Post.

B.A.