Kiemelt hírek

Stratégiai megállapodásokat kötött a Bank of China

Stratégiai megállapodásokat kötött a Bank of China

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Budapesti Értéktőzsde a Bank of China-val. A megállapodások tovább mélyítik a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat.

A dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében írta alá Budapesten Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Tien Kuo-li, a Bank of China Ltd. elnöke. Az aláírási ünnepségen további megállapodások is születtek: a kínai pénzintézet szerződést kötött a Magyar Nemzeti Bankkal, a Budapesti Értéktőzsdével, az Államadósság Kezelő Központtal és az Eximbankkal is. 

 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Bank of China

Stratégiai megállapodást írt alá Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke és Szabó László külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára

 

Az aláírási ceremónia után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter így nyilatkozott: "A megállapodások (...) arról szólnak, hogy a legnagyobb kínai kereskedelmi bankkal hogyan tudunk úgy együttműködni, hogy eközben mind a magyar gazdaság szereplőinek, hazai kis- és középvállalkozásoknak, mind pedig az ország egészének az adósságfinanszírozáson keresztül kedvezőbb pozíciója legyen".

 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Bank of China

Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke és Szabó László külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára stratégiai megállapodást írt alá. Mögöttük Orbán Viktor miniszterelnök és Csielung Tuan, Kína budapesti nagykövete

 

A Budapesti Értéktőzsdével kötött szerződés célja, hogy a kínai befektetők megismerjék a magyar vállalatokban rejlő lehetőségeket, növeljék befektetői aktivitásukat, valamint, hogy a Magyarországon és a Kelet-Közép-Európában aktív kínai vállalatok a magyar tőkepiacot válasszák forrásbevonás céljából. Az együttműködés hatékonyan elősegítheti a jüantermékek megjelenését a BÉT-en, amelynek köszönhetően a magyar tőzsde termékpalettája kínai tőkepiaci termékekkel bővülhet.

 

20 millió forintos támogatást kapott a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Tien Kuo-li, a Bank of Chinaelnöke jelképesen átadja a BOC 20 millió forintos támogatását a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumot képviselő Erdélyi Zsuzsanna igazgatónak

 

Szabó László államtitkár szerint a stratégiai megállapodások teljesen új fejezetet nyitnak a magyar-kínai pénzügyi együttműködésben. Mint mondta: Magyarország szeretne hídfőállásává válni Kínának, hogy árui, szolgáltatásai elérjék Európát, valamint fordítva, Kína szintén hídfőállásává válhat az európai áruknak, a magyar kis- és középvállalatoknak az ázsiai piacok felé. Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország keleti nyitás politikája abszolút illeszkedik az Egy övezet, egy út stratégiához. Emellett 20 millió forintos támogatást adott át a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium részére, amelyből az intézmény a kínai nyelv oktatáshoz alakít ki egy nyelvi labort.

 

/T.D.