Kiemelt hírek

Nemzetközi partnerekkel közösen folytatná a Hold-kutatást Peking és Moszkva

Nemzetközi partnerekkel közösen folytatná a Hold-kutatást Peking és Moszkva

A Hold-kutatását nemzetközi partnerekkel közösen folytatná Kína és Oroszország a nemzetközi Hold-kutatási állomáson (International Lunar Research Station, ILRS)- jelentette be a Hszinhua kínai állami hírügynökség, a két űrhatóság közös tájékoztatója után.

Az interneten tette közzé a felhívást a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) és a Roszkoszmosz.

Kutatják a Hold felszínét

A tervezett ILRS projektről kiadott közös tájékoztatóból megismerhetővé válnak a célkitűzések, a módszertani megközelítések, valamint az együttműködési területek és a lehetőségek is.

A projektet 3 fázisra osztották fel. Az első fázis 2021 és 2025 közötti szakaszában a Hold feltérképezése, a helyszín kiválasztása áll fókuszban, valamint a biztonságos landoláshoz szükséges technológiai feltételek előkészítése. A 2026 és 2035 közötti időszakban a kutatóállomás irányító központjának, valamint a Holdról vett minták Földre szállításának technológiai ellenőrzésével foglalkoznak. 2035-től pedig a Hold-kutatására,- felderítésére összpontosítanak. Ettől kezdve juttatnának fel embereket a Holdra és a felmerülő igényekkel bővítenék a modulokat.

A nemzetközi Hold-kutató állomás létrehozásáról Kína és Oroszország márciusban állapodott meg. A Roszkoszmosz orosz űrügynökség januárban bejelentette, hogy kilép a hasonló célú Gateway nevű amerikai projektből. A döntést azzal indokolták, hogy az együttműködés során az amerikai félen túl, a külső partnerek részvétele korlátozott. Moszkva hajlandó folytatni a szakmai párbeszédet Washingtonnal.

Az utóbbi években Kína több sikeres Hold-missziót hajtott végre. 2013-ban jutott el az első kínai űrjármű a Holdra, 2019-ben pedig a Csang'o-4 a Hold a Földtől távolabb eső, sötét oldalán landolt. 2020 decemberében Kína, a világ harmadik országaként kőzetmintákat hozott a Földre, melyre 1976 óta először volt példa.

 

BG

Forrás: MTI