Kiemelt hírek

A Kína-KKE Rigai Nyilatkozat fő pontjai

A Kína-KKE Rigai Nyilatkozat fő pontjai

A 2016.11.05-én Rigában megtartott 16+1 Kína-KKE Csúcstalálkozón számos fontos kérdésben állapodtak meg és jelötek ki irányelveket, melyeket számos közösen rendezett találkozókkal és fórumokkal is erősíteni fognak.

2017 legfontosabb eseménye a következő, VI. 16+1 Kína-KKE Csúcstalálkozó lesz, melyet Magyarország fog rendezni.

2017-ben a Kína Befektetési Fórum Csehországban lesz, a Kína-KKE Befektetési és Kereskedelmi Expo mint eddig minden évben, jövő júniusban is Ningbóban kerül megrendezésre, a Kínai Nemzetközi Fogyasztási Cikkek Vásárral egyidejűleg.

A csúcstalálkozón résztvevők elismerték a kkv szektor fontosságát a kereskedelmi és befektetési együttműködés népszerűsítésében és hajlandóak az együttműködés megkönnyítésére és a hálózaépítésre a kke régió és a kínai kkv szektor között. Szívesen látják a kínai és a kke kkv szektor részvevőit a 2017-es Kína Nemzetközi KKV Vásáron és hajlandóak megvizsgálni egy 16+1 KKV Szövetség létrehozásának lehetőségét.

A II. Kína-KKE Közlekedésügyi Miniszterek Találkozóját 2017-ben Közép-Kelet-Európában tartják. Elképzelhető, hogy Csehországban tartják meg a Kína-KKE Polgári Repülési Fórumot és a résztvevők támogatják a légitársaságok Kínából közvetlenül Közép-Kelet-Európába repülő járatok megindítását.

Az első 16+1 Energia Vásár és Expo Bukarestben lesz 2017 első negyedévében.

A II. Kína-KKE Innovációs Együttműködési Konferencia 2017-ben Közép-Kelet-Európában kerül megrendezésre.

A részvevők támogatják egy Kína-KKE Technológiai Transzfer Központ létrehozását Szlovákiában.

A Kína-KKE Befektetési Együttműködési Alap (2. szakasz) 2017-ben indul el.

A részvevők készek felfedezni annak a lehetőségét, hogy létrehozzanak egy Kína-KKE Bankközi Szövetséget, amelybe a közép-kelet-európai intézmények önkéntes alapon csatlakozhatnak.

A XII. Kína-KKE Mezőgazdasági Kereskedelmi és Gazdasági Együttműködés Fórum és a Mezőgazdasági Együttműködést Támogató Szövetség Tanácsadó Bizottságának 5. ülését 2017-ben Szlovéniában tartják annak érdekében, hogy előmozdítsák a Kína-KKE mezőgazdasági kereskedelmet és gazdasági együttműködést.

 

Riga, KKE, Kína

Li Keqiang kínai miniszterelnök a rigai csúcstalálkozón

 

Kína szívesen látja a kke országok delegációit a XV. Kína Nemzetközi Mezőgazdasági Kereskedelem Vásárra, ami 2017 második felében Kínában tartanak meg.

Kína továbbra is ingyenes kiállító helyeket tart fent minőségi kke borok és egyéb alkohol termékek számára a Nemzeti Mezőgazdasági Kiállítási Központban. A Kína-KKE Mezőgazdasági Termékek és Borok Vására 2017 áprilisában Boszniában kerül megrendezésre a Mostar Nemzetközi Kereskedelmi Vásárra egyidejűleg.

2017 a Kína-KKE Média együttműködés éve lesz. Ennek a keretében kívánják erősíteni a média cseréket, média együttműködéssel kapcsolatban fórumokat tartanak, promóciós videók, dokumentumfilmekt és más multimédiás termékek elkészítését ösztönzik.

Az V. Kína-KKE Oktatásügyi Politika Párbeszédet és a 4. Kína-KKE Felsőoktatási Intézmények Konzorciumát Közép-Kelet-Európában tartják 2017-ben.

Li Keqiang, Orbán Viktor, Riga

Orbán Viktor miniszterelnök a rigai csúcson

 

A III. Kína-KKE Kulturális Együttműködési Fórum 2017-ben Kínában lesz.

A II. Kína-KKE Kuturális és Kreatív Ágazatok Fóruma 2017-ben Kínában lesz.

A III. Kína-KKE Nyári Tánc Tábor 2017-ben Kínában lesz.

A IV. Kína-KKE Magas-szintű Think Tank Szimpózium 2017-ben Kínában lesz.

A Kulturális Örökség Fórum 2017-ben Szerbiában lesz.

A 4. Kína-KKE Magas-szintű Turisztikai Együttműködési Konferencia Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban lesz.

A 3. Kína-KKE Fiatal Politikai Vezetők Fóruma 2017-ben Romániában lesz.

A 2. Kína-KKE Irodalmi Fórum 2017-ben kerül megrendezésre.

A résztvevők a továbbiakban is támogatják Csehországot, Magyarországot, Macedóniát, Montenegrót, Litvániát és a többi közép.keet-európai országot a hagyományos kínai orvoslás felfedezésében, Kína biztosítja a megfelelő technikai segítséget.

A III. Egészségügyi Miniszterek Fóruma 2017-ben Magyarországon lesz.

A Kína-KKE Tartományi Kormányzók Egyesületének 3. munkaülése 2017-ben Bulgáriában lesz.

 

Chinadaily/MCOnet